top of page

Høstens vakreste eventyr, MidgardCon

MidgardCon 2022 gikk av stabelen 30. september til 2. oktober, i Gildehallen på Borre i Horten. Arrangementet er et samarbeid mellom Midgard vikingsenter og Spillekveld på 37. Det ble en fantastisk opplevelseshelg, i autentiske vikingomgivelser.


Stemningsbilde fra Gildehallen (foto: Thomas Flaaten Fredriksen)


Fredag

Podkasten Drager & Drottner åpnet festivalen med et improvisert hørespill, gjennomført på én time. De benyttet seg av en forenklet variant av reglene til Dungeons & Dragons, og vartet opp med sang, sprell og en heftig jakt på en trylledrikkbutikk. En virkelig kreativ gjeng som vet å lage underholdning.


Etter åpningsnummeret fordelte vi oss i langhuset, for å sette i gang med brettspill eller rollespill. Selv ledet jeg en spilltest av TJUVRADD, et nytt rollespill i utvikling. Rundt bordet hadde jeg en svært erfaren gruppe, som utgjorde et glimrende testpanel for konseptet.


Innledende forklaring av Tjuvradd, med bykart og rolleark


TJUVRADD er et lyssky rollespill om kapper, kniver og jakten på adelens skatter. Dette er noen av hovedpunktene fra spilltesten:

  • Testen avdekket flere mekaniske grep som er gode, og flere som må tilbake på tegnebordet. Konseptet om å lage hele rollen med et enkelt terningkast fungerte veldig bra. Samtidig kom det inn et godt innspill på at TJUVRADDENS kjennetegn skal etableres når man lager rollen.

  • Det kom flere gode innspill på hvordan settingen kan videreutvikles, slik at den samsvarer med de mekaniske grepene. Spillet kommer trolig til å gå fra en tradisjonell menneskebasert middelalder-setting, til en viktoriansk atom-dystopi med antropomorfisme. Det kommer til å bli helt rått!

  • Spillet opplevedes som en hybrid mellom brettspill og rollespill. Jeg vil at dette skal bli et rollespill, og da må antall låste prosedyrer reduseres. Har allikevel troen på å bygge spillet rundt at dagen tilhører VOKTEREN, og natten tilhører TJUVRADDENE. Men vi får se.

  • Jeg vil at TJUVRADD skal bli et lett og ledig spill, med høyt tempo, hvor et brekk kan gjøres ferdig på en time eller to. Da må også må en del av bestanddelene i spillet kuttes bort - kill your darlings.

Det var utrolig artig å observere hvilke elementer som fikk spillerne til å lene seg fremover, og se når de lente seg bakover. Begge tilstander er en viktig del av utviklingsprosessen. Gleder meg til å ta fatt på videreutviklingen, for denne spilltesten ga masse energi og motivasjon til å fortsette!


Lørdag

Kvad ble satt opp to ganger denne lørdagen. Jeg ledet det første av disse to spillene, fra klokken 12:00 til 16:00. Dette var et helt eget spill for SAGAHELTENE fra kickstarter-kampanjen. I 2021 kjøpte disse karene gullbilletter til en spill-opplevelse med forfatteren, og året etter skulle dette bli virkelighet. Gildehallen satte perfekte rammer for opplevelsen. Vi spilte gjennom modulen Hevnvisa, start-eventyret fra boken, hvor bygdefolket i Steinlia skal hevne seg på Sigurd Jarl. I mange tilfeller ender dette eventyret opp med en grusom død for den onde jarlen. Dette ble intet unntak, og kvadet spillerne skrev etter eventyret går som følger:


Svikeren Sverre ble hardt slått ned Og rettskafne bønder ble så med Over Grimfjord de rodde For å ta de som trodde Kampen mot Sigurd Jarl var brutal Men seieren var fullstendig total Kirker i Nordveien ble satt i brann Og Kvitekrist fordrevet fra land


Dette satte et verdig punktum for kickstarter-sagaen. Tusen takk til Game Forlag som publiserte boken, og til alle dere andre som har vært med på ferden!


Hevnens time, sammen med SAGAHELTENE (foto: Thomas Flaaten Fredriksen)


Mellom de to puljene, spilte Norges ledende rollespill-podkast Vertshuset inn en ny episode live. Sist gang var jeg med som gjest, og denne runden var ingen ringere enn Rollespill-Simen med. Han er allerede godt i gang med å nå ut til folk på sosiale medier, og har som mål at alle i Norge skal spille rollespill. Denne episoden tok blant annet for seg hvordan man fordeler rampelys i spillergruppen, og mot slutten av episoden dukket selveste husdemonen Roland opp, som kjørte en rollespillstafett ved navn 'Rolands Mördarhula'.


I andre spilleøkt, som varte fra ca. 18:00 til 22:00, fikk jeg endelig prøve et myteomspunnet rollespill ved navn Burning Wheel. Et svært komplekst spill, som har blitt omtalt som en middelalder-simulator. På grunn av sin tekniske natur dreier store deler av samtalen seg om reglene. Etter hvert som vi fikk litt dreisen på det, kom også historien tydeligere frem og det ble til slutt en virkelig dramatisk saga. Fortellingen handlet om en vikingjarl som var kommet hjem fra et sånn passe mislykket tokt, og hvordan han var nær ved å miste oppslutning i folket. Men ved hjelp fra volven, og ved å gjøre en avtale med selveste djevelen, tok han makten tilbake med mørke krefter. Jeg fikk gleden av å spille jarlen Eirik, og det var en skikkelig intens opplevelse.


Bilde av "bibelen" Burning Wheel, og rollearket til rollen Eirik


Dette spillet konkluderte min festivalhelg, da jeg ikke hadde anledning til å være med på søndag. Tusen takk til arrangører og deltakere, gamle og nye venner, for en fantastisk artig helg!


For de som ennå ikke har vært på MidgardCon, det er bare en helt utrolig stemning i Gildehallen. Dette er et arrangement som kan anbefales på det sterkeste!


God stemning! (foto: Thomas Flaaten Fredriksen)


Jeg håper vi sees (igjen) til neste år!


-KO

131 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

תגובה אחת


Michael Stensen Sollien
Michael Stensen Sollien
11 באוק׳ 2022

Norges ledende rollespillpodcast? Det var da jæskla hyggelig sagt, men det er ikke noe vi kan bevise 😅

לייק
Innlegg: Blog2 Post
bottom of page