top of page

KVAD på Nordisk Vikingmarked Borrekaupangen 2022

"Sigurd Jarl skal få angre bittert når jeg stikker kniven i ham!" -sier en av spillerne med stor innlevelse. Samtlige bryter ut i latter, da han forsterker budskapet ved å trekke en ekte kniv fra beltet. Rollespillet Kvad tok oss med på en reise bortenfor tid og sted, til grenselandet mellom fantasi og virkelighet.


"Jeg stikker kniven i han!"


En av Norges største historiske vikingmarkeder gikk av stabelen den første helgen i juli. Det er Borre Vikinglag som står bak arrangementet, og de har som formål å spre kunnskap om Borres og Vestfolds historie, med hovedvekt på jernalder/vikingtid. Rundt 700 personer var påmeldt og klare for å sette opp et autentisk vikingmiljø på Prestegårdsstranda ved Borrehaugene.


Deler av Kongsberg Viking- og Middelalderlag sitt oppsett


Kongsberg Viking- og Middelalderlag stilte også med mannskap og teltleir til dette markedet. Noen dager før selve festivalen åpent, ble jeg kontakten av jarlen i Kongsberg-laget. Hun lurte på om jeg ville ta turen for å lede et spill for venner og bekjente. En gruppe på til sammen syv voksne personer, stort sett uten kjennskap til- eller forkunnskap om rollespill.


Jeg sa selvfølgelig ja, og kjørte til Horten etter jobb. Der møtte jeg gruppen, introduserte rollespill som aktivitet og delte ut rolleskjemaer. Systemet vi brukte var en forenkelt variant av spillet, tilpasset alle erfaringsnivåer. Vi brukte navn, hjerter, smilefjes og surfjes som spillmekaniske veiledere. =)


Forenklet rolleskjema


I om lag halvannen time spilte vi modulen Hevnvisa, som til slutt endte med blodørn av Sigurd Jarl og frigjøring av folket som han tvang i kne med ild og jern. Etter siste scene var det stående applaus, rungende latter og god stemning i gruppen. Dette var en fantastisk opplevelse, i flotte omgivelser.


Nøye planlegging av strandhogg mot Sigurdsgard


Det som er kult å tenke på, er at dette ikke er noe nytt konsept. Siden tidenes morgen har vi nemlig samlet oss rundt bålet, for å la oss inspirere av historier. Under vikingtiden førte skaldene folk sammen, og bergtok konge som trell med storslagne kvad.


God stemning rundt bordet, rundt bålet.


Jeg tror også i dag, kanskje mer en før grunnet pandemien, at fortellinger fører oss nærmere sammen, som mennesker.


-KO

94 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2 Post
bottom of page