top of page
Forfatterens bildeKarl Otto Kristoffersen

Status på utviklingen av Sølvhjerte

Oppdatert: 6. aug. 2023

I skrivende stund har jeg brukt 274 timer, av et budsjett på 400 timer, på å utvikle Sølvhjerte. Rollespillet har nå et ferdig førsteutkast, og beveger seg straks videre til korrekturlesing og spilltesting. Dette innlegget beskriver stort og smått fra utviklingsprosessen så langt.


Glad forfatter med førsteutkast i hendene

Målrettet arbeid

I september 2022 presenterte jeg ideen om å skrive et pedagogisk rollespill til Kongsberg Kommune sitt 400-års jubileum. I oktober samme år la jeg frem jeg en fremdriftsplan for prosjektgruppen, og i november skrev vi under en intensjonsavtale som sikret det formelle grunnlaget for samarbeid.


Siden Sølvhjerte skal ut til 9. trinn på alle ungdomsskoler i kommunen i jubileumsåret 2024, må utviklingen foregå i 2023. Prosjektet skal derfor gjennomføres på et år, fra start til slutt (i motsetning til Kvad hvor jeg brukte fem år). Da gjelder det å jobbe systematisk.


Når jeg presenterte utviklingsplanen for prosjektgruppen, så den ut som dette - med fire grove faser på tre måneder hver. Totalt 12 måneder.

  1. Konseptutvikling, research - Lese bøker, oppgaver, artikler og besøke steder

  2. Skrive førsteutkast - Sammenfatte og destillere den viktigste informasjonen

  3. Spilltesting og revisjon - Korrektur på tekst, struktur, layout og spillmotor

  4. Produksjon - Trykk av bøker, kart, bestille terninger og bokser

I slutten av mai 2023, etter drøye 200 timer med arbeid, var vi enige om at dette hadde vi troen på, og signerte den formelle samarbeidsavtalen.


Signering av kontrakt. Karl Otto Kristoffersen til venstre, og prosjektleder for Kongsberg 400 Laura Helene Sletbak til høyre

Timesbudsjett

Basert på erfaringen med Kvad, laget jeg et nokså detaljert timesbudsjett. Budsjettet har totalt 400 timer, treffende for et 400-års jubileum. Det brytes ned i seks ulike poster, som jeg fyller ut time for time.


Den største posten er å skrive førsteutkast, med 180 timer. Det er nesten 50% av budsjettet. Underveis har jeg måtte justere timeantallet opp eller ned i noen av postene (blant annet skrive førsteutkast), men totalen på 400 timer forblir den samme.


Timesbudsjett

Undersøkelser

Oppgaven med å innhente informasjon har vært gledelig. Jeg har lest bøker, vært på foredrag og besøkt historiske landemerker. Bieffekten av å lære seg mer om byen, er at man kan dra frem morsomme fakta i ulike sammenhenger. Det er utrolig gøy å se Bergstaden fra et nytt perspektiv!


Litteraturlisten som danner grunnlaget for rollespillet, består blant annet av:

  • Kongsberg sølvverk 1623-1958: Kongenes øyensten, rikenes pryd (Odd Arne Helleberg)

  • Kulturhistorie Bergstaden Kongsbeg 1624 - 1957 (Sølvverkets Venner)

  • Med bergmannen i fjellets dyp (Erik Engebretsen & Gunnvor Thingstad Bøen)

  • Sakkerhusene til Sølvverket (Bjørn Ivar Berg)

  • Der skal byen ligge (Forlaget Langs Lågen)

  • Berglege Henrik Rosted og levekårene på Kongsberg på slutten av 1700-tallet (Øyvind Larsen)

  • Mordet på maskinbygger Roolfsen (Maurits Hansen)

  • Det er Tiid at Vi Vogner - arbeideroppløpet på Kongsberg 1795 (Gina Johansen)

  • Qvindernes medfødte Ulyst til Arbeide og Virksomhed - en undersøkelse av kvinnene på Kongsbeg 1770-1805 (Maria Landstad Pedersen)

  • De høye landene (Matthijs Holter)

  • Fra Vestfold til Miklagard (Matthijs Holter)

Ellers har jeg besøkt gruvene, funnstedet, Norsk Bergverksmuseeum, Kongsberg kirke og vært på foredrag med historiker Bjørnar Sandvold. I sommerferien var jeg også i København hvor jeg besøkte Rosenborg slott. Det sies at mye av kongsbergsølvet muligens befinner seg her.


Et utvalg av undersøkelsene for økt innsikt i Kongsbergs historie

Bokens utforming

Ambisjonen var at boken egentlig skulle være et hefte i A5 størrelse, på 30 til 50 sider. Men dette skjønte jeg nokså fort at ikke kom til å gå. Råmanuset har havnet på drøye 100 sider, og formatet er utvidet fra A5 til US Letter. Det gir boken større sider, med plass til mer informasjon, større font og flere illustrasjoner. US letter er standard-formatet til mange rollespill bøker, som eksempelvis Dungeons & Dragons. Boken er like bred som A4, men litt kortere. Ulempen er at den kan føles litt stor i hånden, så den kan hende at den ender opp som Kvad med US Trade - men vi får se.


Ulike formater på bøkene

Prøveboken ble bestilt som "print-on-demand" gjennom Lulu. Jeg bestilte totalt 5 bøker i hardbind med farget innhold, som kostet til sammen en drøy tusenlapp, inkludert frakt. Det var en relativ enkel prosess å bestille, så her kan du lett eksperimentere med egne prosjekter. Det er noe "helt annet" å holde sitt eget produkt i bokformat!


Bestilling av prøvebøker fra Lulu


Illustrasjoner

Jeg vil ha en bok som er rik på illustrasjoner. En bok hvor det visuelle forsterker teksten, på en god måte. Det blir en kombinasjon av historiske illustrasjoner med åpen lisens, fra Nasjonalmuseet, malerier fra min far, samt gjenbruk av illustrasjoner fra ulikekunstnere som tidligere har illustrert andre bøker om gruvetiden i Kongsberg. Her er ikke kontraktene på plass ennå, så jeg holder fortsatt litt tilbake på informasjonen her.


Eksempel på oppsett i boken, med forbehold om feil og endringer.

Kart

Lillebror Geir Sæterbakken ble begeistret for prosjektet, og tilbød seg å bruke sine grafiske ferdigheter til å modernisere et gammelt bykart fra 1797. Ved siden av dagjobben sin er han også en prominent YouTube skikkelse, med over 20.000 følgere og millioner av "views". Geir er allerede godt i gang og kartet ser virkelig flott ut! Det kommer til å bli et helt fantastisk hjelpemiddel for spillerne.


Arbeid med kart av Geir Sæterbakken

Referanseprosjekt

Rett før sommerferien, etter jeg hadde sendt førsteutkastet til print, ble jeg gjort oppmerksom på at Sølvverkets Venner tidligere har gjennomført et liknende prosjekt. Fra år 2000 til 2005 satte de sammen en perm, som skulle benyttes til læring i skolen. En av illustratørene som jeg er i dialog med hadde bidratt nettopp til dette prosjektet, og jeg har fått låne permen til gjennomlesning. Etter å ha skummet gjennom permen, er jeg enda sikrere på at Sølvhjerte blir en brukervennlig bok som understøtter målet med spillet: deltakerne skal lære om Kongsberg på slutten av 1700-tallet, samtidig som de har det gøy.


Sølvverkets Venner sin kulturhistoriske perm og Sølvhjerte

Spilldesign

Jeg skriver boken for spillederen, altså den som skal lede spillet. Det vi i første omgang si lærere på 9. trinn i ungdomsskolen. De skal lede spillprosessen for elevene/spillerne, som ikke skal trenge forberede seg noe særlig i forkant av spillet.


Når det gjelder bruk av terning, må det være enkelt! Spillerne forholder seg kun til én sekssidet terning. Trille høyt på terningen (4-6) er bra, men å trille lavt (1-3) betyr som regel trøbbel.


Før jeg landet på dette hadde jeg tenkt på ulike løsninger med vanskelighetsgrader, mulighet for å legge sammen flere terninger når rollen utviklet seg og ble bedre osv. Men når jeg skulle forklare dette til kona mi, som er min fremste sparringspartner, skjønte jeg raskt at det ble for komplisert. Om jeg ikke kunne forklare det på forståelig vis med en enkel setning til henne, så vil det ikke funke for 14-åringer heller.


Spillederen har et knippe andre terning-kombinasjoner å forholde seg til, som et verktøy i verktøykassen. Men det er viktig at kompleksitet ikke kommer i veien for målet med spillet, som er å holde en kreativ samtale hvor man lærer om Kongsberg på slutten av 1700-tallet.


Veien videre

Fra august til oktober går utviklingen inn i sin tredje fase, som handler om å spillteste systemet og revidere teksten. Foreløpig har nærmeste familie tatt en titt på manuset. Ellers har jeg samlet et lite lag med dyktige folk som skal se gjennom førsteutkastet, blant annet flere historikere med spesialisering på tidsperioden eller historiske Kongsberg. Fra et lærerperspektiv er kona mi godt i gang med å gå igjennom teksten. Jeg skjønner allerede nå at det blir en del arbeid med å revidere boken, men på en god måte!


Når det gjelder spilltesting skal Sølvhjerte spilles på to ulike kongresser. Jeg kommer til MidgardCon i september, og RegnCon i oktober. Her er det bare å melde seg på! Ellers annonserer jeg etter hvert spilltesting på rollespill.info sin discord-kanal.


Har du lyst til å prøve Sølvhjerte, eller bidra med lesing av manus? Si ifra!


Send meg en epost på karlokri@hotmail.com eller ta kontakt på sosiale medier.


Dette blir bra, fortsettelse følger!


-KO


175 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


Innlegg: Blog2 Post
bottom of page