West Marches: Åpent bord metoden
- Karl Otto Kristoffersen
- 16. juli
- 3 min lesing
Fra savn til bok
Jeg begynte å spille en West Marches-kampanje i min lokale spillbutikk Manaheim i 2024. For å forberede meg leste jeg mange gode blogginnlegg og så mange videoer, men det fantes ingen enkel og helhetlig bok om temaet. Ingen samlet og praktisk ressurs for nye spilledere. Så jeg bestemte meg for å skrive den boka jeg selv skulle ønske jeg hadde hatt.
Spillverdenen som aldri står stille
West Marches er ikke én bestemt kampanje, men en måte å spille på. I stedet for én fast gruppe som følger en ferdig historie, spiller man med en åpen verden og varierende spillere. Spillerne tar initiativet selv. De bestemmer hvor de vil dra, hvem de vil ha med seg, og hva de vil utforske.
Alle starter i samme base, for eksempel en by, et fort eller en landsby. Eventyret foregår ute i det ukjente. Man drar ut fra basen, oppdager noe, og kommer hjem igjen.
Det én gruppe gjør, påvirker hva neste gruppe møter. Ødelegger en gruppe en bro, må de neste finne en ny vei. Tar en gruppe ut en fraksjonsleder, kan det få ringvirkninger som hele regionen merker. Det er en levende verden som utvikler seg i takt med, og som et direkte resultat av, spillernes handlinger. Og dersom man har flere spillgrupper, vil de merke konsekvensene av hverandres valg.
Et fristed for spilledere
Det som tiltaler meg aller mest med West Marches er ikke bare hvordan det gir spillerne frihet, men hvordan det letter byrden på meg som spilleder. Planleggingen blir plutselig mye mer fleksibel. Jeg trenger ikke vite hvem som kommer til å møte opp på hver spilling. Jeg trenger ikke planlegge mange økter i forkant. Jeg trenger bare å vite hva som finnes i spillverdenen og være klar til å reagere på det spillerne velger å gjøre.
Det gjør denne stilen utrolig godt egnet for spillklubber, travle moderne liv, og alle som har lyst til å spille mer, men ikke alltid får det til å klaffe. For meg virker det rett og slett som en bærekraftig måte å spille rollespill på.
En praktisk håndbok for frihet i spill
Det endte opp med at jeg skrev en systemnøytral liten sak, basert på det jeg har lest og det jeg har lært. Den er skrevet først og fremst for spillederen, men den kan også være nyttig for alle som er nysgjerrige på hvordan slike spill fungerer. Den viser deg hvordan du lager en åpen verden, organiserer spilløkter med varierende grupper, og håndterer kart, tid, reise og fraksjoner.
Det viktigste for meg var at dette ikke skulle bli en teoretisk avhandling, men et verktøy. En bok du kan bruke, slå opp i, og planlegge med. Når det er sagt var det dette faktisk dette formatet jeg pitchet inn for Kongsberg Kommune og hadde sett for meg at Sølvhjerte skulle bli, men det endte opp med å vokse langt utenfor rammene.
Jeg håper West Marches boka kan inspirere flere til å kaste seg ut i denne spillestilen. Ikke som en erstatning for tradisjonelle kampanjer, men som et alternativ som åpner for noe nytt, og som letter byrden for spill i en moderne verden.
📖 Du finner den her:
Positiv mottakelse
Så langt har boken fått strålende kritikker, solgt over 1200 kopier globalt og blitt anmeldt i positive ordelag på YouTube. Du kan eksempelvis sjekke ut Dungeons and Dyslexia sin anmeldelse her.

Fortsettelse følger!
-KO
Comments