top of page

Første D&Dose er gratis

Oppdatert: 4. nov. 2022

Dette er fortellingen om hvordan jeg introduserte fantasirollespill til en kollega, og hvordan noen terningkast på kontoret utviklet seg til en Dungeons & Dragons (D&D) kampanje - med et varig vennskap på kjøpet.


Ny jobb, nye muligheter

Året var 2020, og jeg begynte i ny jobb. Dette innebar å møte nye kollegaer, fysisk eller digitalt, siden dette var under pandemien. Vi som ikke var på hjemmekontor sosialiserte ved kaffemaskinen i gangen, på trygg avstand. Praten gikk i stort og smått slik den som regel gjør når man prøver å finne sin plass i en gruppe, og man blir kjent med mange nye på en gang. Jeg fikk spesielt god kjemi med én kar, og allerede i løpet av den første uken merket jeg på samtalene at vi hadde en del felles interesser. Eksempelvis Ringenes Herre, annen fantasy og ulike spill. Da tar det ikke lang tid før jeg drister meg på spørsmålet: "Har du vært borti rollespill eller?" Han svarer "Nei, hva er det?" Jeg sier: "Se for deg Ringenes Herre, men at du er Aragorn. Se for deg at du tar valget om han skal kjempe mot ringskrømtene på Blåsertopp, eller flykte. Høres ikke det kult ut?". Det nikkes svakt, og jeg ser et skjevt smil i munnviken. Ideen vekker en slags interesse, men hele konseptet er nok fortsatt litt abstrakt.

Terningen er kastet

Neste dag pakker jeg derfor med meg Players Handbook til Dungeons & Dragons (D&D) 5E og noen rollespill-terninger på jobb. I løpet av lunsjen inviterer jeg han inn på kontoret, og jeg foreslår at jeg kan vise han hvordan rollespillet foregår. Han blir med på det.


Typisk oppsett for rollespill (lisens: Canva)


Jeg viser frem de kule illustrasjonene i boken, og forklarer samtidig den eneste regelen vi skal forholde oss til. "Når rollen din møter et problem, triller du denne terningen med tjue sider (T20). Får du 10 eller høyere LYKKES du, og med 9 eller lavere vil du MISLYKKES. Ok?" Enkelt.


Dernest finner vi raskt på en situasjon. Han er en kriger på flukt fra fangenskap! Vi gir rollen et navn, og knekker umiddelbart i gang. Fem minutter senere har vi spilt ut en dramatisk historie hvor han flykter fra ulver, svømmer over en buldrende elv og gjemmer seg i et kratt fra røvere. Dette var skikkelig gøy! Man merker når det er masse god energi i et rom, og dette var en sånn opplevelse. Vi hadde nettopp delt i noe helt spesielt. Lunsjen ble avsluttet med at jeg lovet å arrangere et spilltreff for han en gang i fremtiden. Dette måtte vi gjøre igjen.

Ingen vei tilbake Men livet skjer, og det går kanskje et halvt år før vi tar opp tråden om å spille D&D igjen. Da forteller han meg plutselig at han nå har sett store deler av Critical Role sesong 1, laget sin første D&D-rolle, og meldt seg på en nettbasert D&D-kampanje. Jeg var målløs, utrolig kult! Men nå var jeg også svar skyldig, siden jeg hadde lovet å arrangere et spill. Jeg foreslo derfor at vi skulle prøve å spille ut litt av bakgrunnshistorien til rollen som han nettopp hadde laget, paladinen Maxwell Rennan. På den måten kunne han både bli litt mer kjent med rollen sin, reglene og jeg kunne holde løftet om å lede et spill for han. Tre fluer i en smekk.

Kampanjen begynner

Siden pandemien førte til økt hjemmekontor, ble vi enige om å bruke lunsjen neste dag på spillet. Det betyr at vi hadde en halvtime å spille på. Jeg forberedte et enkelt premiss, og satte opp noen enkle scener i den nettbaserte spillplattformen Roll20. Siden han allerede hadde laget rollen sin med det digitale verktøyet D&D Beyond, var vi klare.


For å få til en sømløs første opplevelse, ville jeg ikke at reglene skulle ta mye plass i historien. Derfor valgte jeg å bruke Index Card RPG (ICRPG), en avart av D&D, som grunnlag. I dette systemet spiller man en scene av gangen, med en statisk målverdi. Alle hindringer innafor denne scenen, må overvinnes ved å trille over denne målverdien.


Index Card RPG


Når det gjaldt rollen benyttet vi kun grunnegenskapene (styrke, smidighet, fysikk, intelligens, visdom og karisma) mot målverdien. Vi droppet alle tillegg fra evner og ferdigheter. Når det gjaldt skade i kamp, brukte vi stort sett en sekssidet terning. Ferdig.


Episode 1: "Kast loss"

Så fort det ble lunsj, dro vi på eventyr. Oppdraget til Maxwell (Max) var å eskortere adelskvinnen Scarlet fra havnebyen Newport, over havet, til klosteret i Sanctum. Hun er en snerpete og nervøs adelskvinne som ikke liker å seile. Allikevel ender hun opp med å stole på Max. Han lykkes nemlig med et karisma-terningkast, og dermed med å trygge henne. I havnebyen introduserte vi også en birolle, dvergen Ned, som er Max sin gode venn og hjelper. Se for deg trofaste Gimli fra Ringenes Herre, bare med fornavnet til Ned Stark fra Game of Thrones.


Maxwell Rennan og hjelperen Ned (lisens: Canva)


Neste dag kaster de loss, og første uke av seilasen foregår uten problemer. Men så dukker det opp en mystisk tåke, som dekker over halve skipet. Ut av tåken hopper det plutselig frem fire småtroll (goblins), som prøver å trekke adelskvinnen inn i tåken. Max drar henne løs og sender henne inn i skipet, sammen med Ned. Max kjemper nå alene, og blir hardt skadet. Men Ned kommer tilbake og de klarer å bekjempe småtrollene. Da forsvinner også tåken på mystisk vis.


I den virkelige verden løper tiden fra oss. Det siste som skjer i spillet, er at Max prøver å filleriste Scarlet for informasjon om dette bakholdsangrepet. "Hvem er disse folkene, og hvordan vet de hvem du er!?" Men han mislykkes med karisma-terningkastet. Adelskvinnen er i sjokk, og klarer ikke si noe nyttig for heltene. Hun har mer enn nok med seg selv.


Tåken dekker til skipet, og småtroll hopper ut for å ta Scarlet (skjermdump Roll20)


Lunsjen var over, men det hadde vært en ny kjempegod spill-opplevelse! Vi kjente begge på at vi gjerne ville vite hvordan denne historien fortsatte. Så i vi avtalte å sette av noen flere halvtimer, med neste runde på trappene, allerede neste dag.

Andre episode: Ugler i mosen

Neste spill starter med at Max, Ned og Scarlet står fortumlet på en strand, på andre siden av havet. De kom seg med andre ord over, men på grunn av en mystisk tåke ble skipet ført av sted mot en fjellside, krasjet og forliste. Resten av mannskapet er nede for telling, men de klarer seg, og sier at heltene kan fortsette.


Heltene drar derfor til en nærliggende by, for å kjøpe forsyninger mot reisen til Sanctum. Den vil gå til fots, og Maxwell bestemmer seg for at de skal ta fjellpasset, fremfor å følge veien. De ønsker holde lav profil, og holde seg ute av syne for mulige fiender. Derfor kjøper de seg varme klær, mat og telt.


I byen henvender Maxwell seg igjen til Scarlet, for å prøve å hente ut informasjon om hvem denne mystiske fienden kan være. Den gangen med en mykere fremtoning en sist. Men han mislykkes igjen med terningkastet, og hun setter seg på bakbena. Selv om det nå er åpenbart at hun vet noe.


På vei ut av byen får Max en akutt og ubehagelig følelse av at noen overvåker ham. Han snur seg, og ser en kappekledd skikkelse som følger med på dem fra et mørkt hjørne i byen. I det øynene deres møtes, fordufter skikkelsen i en magisk tåke, og det er der episoden går til svart.


På vei ut av byen prikker edderkoppsansen til Max, det er fare på fære (skjermdump Roll20)


Dette var ikke en spilleøkt med masse kamp og action, men både jeg og kompisen min satt lent mot skjermene våre og bannet i spenning. Hvem var denne figuren!? Og hva ville han med Scarlet? Dette bare MÅTTE vi finne ut av!


Tredje episode: Fjellet

Denne episoden starter med at heltene sliter seg oppover en fjellside, og plutselig hører de en dyp stemme mane frem trolldom i vinden. Tenk scenen hvor Saruman påkaller storm mot ringens brorskap i Ringenes Herre. En tåke glir kvelende inn over fjellsiden og utløser et massivt snøskred som nesten dreper heltene.


I etterdønningene av dette bryter Scarlet sammen. Hun forteller at faren hennes er en profet, med mektige drømmer. Og at hun selv spiller en viktig rolle i en profeti, som handler om jordens undergang. Det er trolig derfor den onde trollmannen vil ha tak i henne.


I snøskredet mister de maten sin, men velger å fortsette ferden. I fjellet er det ikke bare heltene som er sultne og slitne. På vei ned fra en hard tur i fjellheimen, etablerer de leir for å hvile litt, Da blir de angrepet av to utsultede snøpumaer, og Scarlet går ned for telling.


Max og Ned graver dypt etter nye krefter, og klarer å slå ned den ene pumaen. Det andre beistet lykkes med et moral-terningkast, og blir værende i kampen. Med klør og tenner banker den Ned i svime. Med bare noen få helsepoeng (HP) igjen, klarer Maxwell i et siste krampetrekk å bekjempe den utsultne pumaen. Phew! Det var ekstremt nære på.

Snøpumaene gjør seg klare til angrep på heltene (skjermdump Roll20)


Fjerde episode: Vokteren

Nede fra fjellet ser endelig Sanctum der fremme. På vei til klosteret oppdager de en hemmelig huleinngang, som de velger å ikke utforske. Ned og Max er fast bestemt på å fullføre oppdraget, og vil levere Scarlet først.


Men når de kommer frem, står det væpnede småtroll (goblins) utenfor slottet, som nå er omslynget av denne mystiske tåken. Der hvor småtrollene står, ser heltene også tydelig blodspor på bakken. Her har det vært kamp, og noe er fryktelig galt.


Da kommer Scarlet plutselig på at huleinngangen er en hemmelig vei inn til klosteret. Hun var her sist som jentunge, men tror dette kan være til hjelp. De tar seg inn i jordens mørke, med omkranset av huller som er så dype at man ikke ser bunn. Ny Ringenes Herre referanse, Morias huler.


På en steinbro møter de på en minotaur, som vokter hulen mot inntrengere. Max og Ned tar ingen sjanser, og går umiddelbart til angrep. Scarlet skriker og prøver å stanse kampen. Men hun mislykkes (med terningkastene). Minotauren bekjempes, og faller blodig om mot avgrunnen. Før han forsvinner møter den øynene til Scarlet, og vi får et raskt tilbakeblikk fra fortiden, hvor minotauren voktet krybben til Scarlet når hun var en liten baby. Det blir en skikkelig trist og mørk stund, som går til svart etter adelskvinnen kollapser på steingulvet.


Den underjordiske vokteren står klar til kamp (skjermdump Roll20)


Denne gangen sitter vi i stillhet, og kan nesten ikke tro hva som hadde skjedd. Dette spillet opplevdes like dramatisk, som en av de mest intense episodene i Game of Thrones. Wow. Nå måtte vi ha en liten pause, før vi begynte på det som ble siste episode.


Episode 5: Trollmannen

De har fulgt hulen helt frem, og vi starter ved en hemmelig inngang i første etasje av klosteret. De må opp til tredje etasje, hvor faren til Scarlet har kontoret sitt. På tross av at de prøver å snike seg usett frem, møter de på småtroll som de hurtig bekjemper. Til slutt kommer de seg opp til kontoret.


Der er allerede trollmannen i gang med å tvinge hemmeligheter ut av Profeten, ved bruk av tortur. Han er omringet av væpnede småtroll, og det utvikler seg raskt til en blodig kamp. Til slutt blir det en intens "mexican standoff", hvor både Maxwell, Ned og trollmannen står igjen med bare noen få helsepoeng hver - og det er trollmannen sin tur.


Desverre lykkes trollmannen med sin magiske formel, som slår ut både Max og Ned med en vegg av tåke, lyn og torden. Scenen går sakte til svart, og det siste vi hører er at Scarlet skriker, Profeten skriker og trollmannens onde latter.


Siste øyeblikk, i siste scene, før alt går til svart (skjermdump Roll20)


Dette ble en helt vanvittig avslutning på en fantastisk kampanje! Og alt ble spilt over bare noen (drøye) halvtimer i lunsjen, eller på kveldstid. Selv om heltene ikke gikk av med seieren, følte vi at historien fikk et verdig punktum. I tillegg ble avslutningen såpass åpen at vi kunne ta opp tråden igjen ved en senere anledning.


Din tur

Håper du med dette også tør driste deg ut på å spørre en kollega; kunne du tenke deg å prøve fantasirollespill? Her er en liten liste på hvordan du kan gå frem.


  1. Referanse. Finn en referanse innenfor sjanger av nerdekultur (film, serie, bok, fantasy, science fiction etc.)

  2. Hint. Bygg på referansen, og introduser muligheten for at man selv kan ta valgene i historien. Spør om de syntes det høres gøy ut, og kunne tenke seg å prøve.

  3. Scene. Hvis ja, bruk referansen og sett en rask scene som presenterer et dilemma. Spør: Hva gjør du? Basert på svaret introduserer du et element av sjanse (terningkast, myntkast, prøv å treffe et objekt i rommet med et krøllet papir etc.)

  4. Valg. Basert på utfallet av dette, beskriver du hvordan scenen umiddelbart utvikler seg. Formidle opplevelsen av et meningsfylt valg.


Og så stopper du der, og observerer gleden i øynene til den du nettopp ga nøkkelen til en magisk verden.


Nå er det din dur.

Lykke til.


-KO

152 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2 Post
bottom of page