top of page

Fem tips fra KVAD, til ditt rollespill

Sommeren 2023 fyller KVAD to år. Etter hundrevis av timer med eventyr i Nordveien, vil jeg trekke frem noen punkter som jeg liker spesielt godt. Kanskje du også vil bruke noen av disse grepene i ditt eget spill?


Kunst: Anders Kvåle Rue

Etter fem år med utvikling, og en vellykket kickstarter-kampanje i 2021, så KVAD til slutt dagens lys. I utviklingsfasen legger man inn spillmekaniske grep som ser bra ut på papiret. Men det er kun praksis og spilling over tid som gir svaret på om det faktisk funker. Her er fem grep som jeg syntes har fungert spesielt godt.


1. Wyrd - alder betyr noe

Plutselig får alderen til rollen din stor betydning. Mennesket har en tilmålt levetid i dette spillet (ca. 60 år), og rollens wyrd (livstråden) forteller deg når den skal dø. I KVAD kan du brenne av fremtidens leveår, for å øke sjansen til å lykkes i øyeblikket. Det gir deg som spiller et spennende valg; hvor mye er denne handlingen verdt? Vil du ofre noen år av fremtiden, for å lykkes nå? Dette grepet ble inspirert av Luke Crane sitt Miseries and Misfortunes.


2. Skriv et kvad - poetisk referat

Å skulle dikte et kvad om det man nettopp har spilt gjennom, er muligens det mest originale grepet i spillet. Det forsterker saga-temaet, som handler om nettopp det å forevige fortidens bragder. Dette er både en kreativ øvelse, og sørger for at spillgruppen vil huske det de har gjort, i form av et poetisk referat. Her bygget jeg på det lille spillet Egil, som jeg skrev til R.I.S.K i 2019.


3. Belønning - poeng for rollebeskrivelser

Belønningssystemer fremhever atferd. I en del rollespill får man poeng for eksempelvis å drepe monstre, samle gullmynter eller oppdage nye steder. I KVAD får man belønning for å fremheve rollens særtrekk, slik som personlighet, bakgrunn eller utseende. Når du beskriver hvordan sagaheltens særtrekk kommer frem i et handlingskast, så får du poeng. Dette tankesettet er inspirert av Burning Wheel.


4. Scenehindring - reisen er målet

Dette konseptet har vært en stor suksess. Man gir en utfordring - eksempelvis en reise - en målverdi, på lik linje med tradisjonelle helsepoeng (HP). På samme måte som man reduserer en motstanders HP i kamp, reduserer man også reisens målverdi med ulike handlinger. Når verdien treffer 0 vinner man, og målet er nådd. Dette grepet kan være spennende, når dramaet som utspiller seg på reisen er det man ønsker å fokusere på. Inspirert av ICRPG og D&D 4th edition.

5. Hamingje - lykketerningen

Som skald (spilleder) bruker jeg aktivt spørsmål, som en del av samtalen. Dermed også lykketerningen. "Er det rovdyr i denne skogen? Har det vært ubudne gjester på gården din når du var borte?" Prøv lykken, og se om svaret på terningkastet blir ja eller nei. Det er den som stiller spørsmålet, eller spilleren svaret angår, som triller terningen. Det virkelig kule her, er at det er spillerne selv som oppgraderer rollens hamingje - sannsynligheten for at svaret på spørsmålet går i rollens favør. Og for å gjøre dette, må de i løpet av rolleutviklingen velge bort å oppgradere andre egenskaper og ferdigheter. Valgets kvaler. Mange spill bruker variasjoner av lykketerning / luck roll, men jeg føler at i KVAD kommer regelen godt til syne og er en aktiv bidragsyter til utviklingen av historien. Det fletter tematisk også inn skjebnegudinnene (nornene) på en god måte.


Bonus. Hevnvisa - starteventyret

Dette er oppstartsmodulen som følger med boken, og har et uttalt formål å lære spillerne reglene, Modulen inneholder ferdigskrevne roller, og gradvis introduksjon av reglene. Jeg har ledet eventyret utallige ganger nå, og er svært fornøyd med det. Etter endt spill har spillerne alltid god forståelse for reglene, og Sigurd Jarl har som regel fått svi. Jeg tror en av suksesskriteriene er et veldig tydelig premiss - Sigurd Jarl har delvis ødelagt landsbyen, og det er tid for hevn. Dette forener gruppen umiddelbart, og det er ingen tvil om hva de skal gjøre. Allikevel er det er alltid variasjoner i hvordan gruppen tar seg til jarlen, og hvordan de utfører hevnen. Spillerne tillater seg som regel å være litt fæle for en liten stund, og det er veldig gøy. Det er alltid masse energi rundt bordet, når det diskutere hvordan deres felles fiende jarlen skal knertes.


Håper dette var til nytte.

Lykke til med ditt eget spill.


-KO



25 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2 Post
bottom of page