top of page

KVAD på Tønsberg Middelalderfestival

Lørdag 4. Juni var det folkefest i Norges eldste by. Med strålende vær var Slottsfjellet fylt med et yrende folkeliv som besøkte tidsmaskinen.


Noen uker før arrangementet ble jeg kontaktet av festivalsjef Terje Floberg, som lurte på om jeg kunne lage et opplegg rundt Kvad – i forbindelse med festivalen. I tillegg til å være en knakende hyggelig kar, er Terje også en ivrig rollespiller. Dette var et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Vi ble enige om at jeg skulle sette opp en aktivitetsbod som fremmet rollespill, med muligheter for salg av bøker.


Jeg ble satt i kontakt med aktivitetsansvarlig Even Stokke, som sørget for at jeg kom meg på rett plass til rett tid. Jeg fikk også låne et antrekk for anledningen, da festivalen søker å simulere en atmosfære lik den i middelalderen.


Undertegnede bak boden


På plass

Jeg rigget opp boden med ulike artikler knyttet til Kvad, samt et bord som demonstrerte spilleoppsettet. Siden Kvad er et rollespill «der sagaer blir til», tok jeg også med meg mitt eget eksemplar av Kongesagaene skrevet av Snorre Sturlasson. For de som var helt ukjent med rollespill, brukte jeg denne som et innslagspunkt; «se for deg at du kan være en sagahelt, i din helt egen saga». For de som hadde kjennskap til rollespill fra før, begynte jeg samtalen med «Kvad er på en måte kjærlighetsbarnet til Dungeons & Dragons og Kongesagaene».


I løpet av dagen fikk jeg mange fine samtaler med nysgjerrige besøkende, og aldersspennet var trolig fra 5 til 75 år. Samtalene ledet til et improvisert lite rollespill-scenario på 30 sekunder, som ga en kort smakebit på hva rollespill kan være.

Rollelek

For de voksne gikk jeg gjerne frem på følgende måte: «Se for deg at du er kriger i vikingtiden. Du står øye til øye med den som har tatt livet av noen i familien din. Fienden har våpen i hånd, og er i ferd med å angripe deg. Hva gjør du!?». Dette ledet alltid frem til en herlig reaksjon fra folka jeg snakket med. Noen sa de ville flykte, mens andre sa de ønsket å gå til angrep.


Umiddelbart etter de beskrev hva de ville gjøre, ga jeg dem en terning og sa «nå triller du denne, og viser den 1, 2 eller 3 lykkes du med handlingen. Dersom den viser 4 eller høyere mislykkes du, ok?». Etter dette fulgte et intenst fokus på terningen som ble trillet mot bordet, og stor spenning knyttet til resultatet. Når terningen landet og viste utfallet av handlingen beskrev jeg eksempelvis «du lykkes! Øksen treffer skallen til fienden, og han faller som en strisekk mot bakken. Du har vunnet, og æren er gjenopprettet». Alternativt dersom terningen viste 4 eller høyere «å nei, handlingen mislykkes! Du hugger til, men fienden dukker unna øksen din og stikker spydet i låret ditt! Du har det skikkelig vondt, men kjenner fortsatt kampånden i deg. Hva gjør du nå!?». En bestemor på over 70 år slapp seg virkelig løs her, og var for et øyeblikk en vital skjoldmøy som beskrev i grafiske ordelag hvordan hun tok livet av erkefienden sin. Helt fantastisk.


For barna gikk det hele litt mildere for seg. Da startet jeg gjerne med «se for deg at du passer på en flokk med sauer. Plutselig ser du en sulten ulv som nærmer seg flokken din. Han er nok ute etter å spise sauene dine, hva gjør du nå?». Her var det mange morsomme reaksjoner fra barna. Ei jente på seks år ville gjerne mate ulven med godteri og en annen gutt ville gjerne beskrive hvordan han hogg til ulven, men stoppet fordi han hadde med pappaen sin og tenkte det kanskje ble litt for voldelig. Men pappaen oppfordret han til å sluttføre beskrivelsen og det ble et vakkert øyeblikk av samspill og lek mellom far og sønn.


Magien lå i den kreative samtalen, samspillet og i hvordan terningene påvirket samtalen med et element av sjanse. Ville de lykkes, eller mislykkes?

Familiespill

I løpet av ettermiddagen ledet jeg også tre spilløkter på mellom 20 og 40 minutter per gruppe. Den første gruppen var en vennegjeng som gikk på videregående, og de to andre gruppene var familier med voksne og barn. Jeg ledet en forenklet variant av modulen Hevnvisa, hvor premisset er at den onde Sigurd Jarl har tvangs-kristnet landet og drept flere av spillernes slektninger. Premisset for spillet er hevn. Først planlegger spillerne hvordan de skal gjøre det, så hopper vi frem til gjennomføringen av selve hevnen. Det ble blodig moro hver gang.


Spillebord med bok, kart, terninger, rolleskjemaer og skaldeskjema


Mot kvelden ryddet jeg boden, og avsluttet dagen med venner fra Kongsberg Viking- og Middelalderlag. En utrolig hyggelig gjeng som virkelig er dedikerte og kunnskapsrike når det gjelder vikingtiden. De reiser rundt på tilsvarende markeder med klær og redskaper de har laget selv, setter opp tidsriktige teltleirer og skrur av hverdagens stress for en liten periode. Holder du til i Kongsberg-området og er interessert i å vite litt mer, anbefaler jeg å sjekke ut Kongsberg Viking- og Middelalderlag sine nettsider.


Tommi og Frode fra Kongsberg Viking- og Middelalderlag


Dette ble en fantastisk dag med mange fine opplevelser. Er du interessert i et spill som lar deg leve deg inn i vikingtiden, kan du kjøpe Kvad på Game Forlag sin nettbutikk.


-KO

79 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2 Post
bottom of page