top of page

Musikk og produktivitet

Oppdatert: 17. jan. 2022

Musikk har vært en del av menneskets genetiske og kulturelle utvikling i titusener av år.


Moderne forskning tyder på at det å lytte til ulike rytmer og melodier kan forbedre effektivitet, kreativitet og fokus. Dermed kan musikk også være et godt verktøy. Men det er noen gylne regler for å oppnå ønsket effekt.

1. For enkle oppgaver, velg musikk du liker

En studie publisert i Journal of Neuroscience of Behavior and Physiology konkluderte med at en persons evne til å gjenkjenne bilder, bokstaver og tall var bedre når kjent god musikk spilte i bakgrunnen - sammenlignet med når det var stille. Tilsvarende fant en studie publisert i Science Direct at arbeidere på et samlebånd var mer glade, effektive og gjorde færre feil når de lyttet til musikk de liker. Selv hører jeg alltid på musikk når jeg gjør husarbeid.


2. La musikken forsterke at du trives med det du gjør

Er du god på det du gjør, kan musikken gjøre deg enda bedre. Selv om det er noe så komplekst som kirurgi! En studie i Journal of the American Medial Association rapporterte at kirurger jobbet mer nøyaktig når musikk de likte spilte i bakgrunnen. Men du trenger ikke være lege for å dra nytte av musikkens magi. Forfatteren Stephen King lytter gjerne til Metallica og Anthrax når han skriver.


3. Når du studerer, velg musikk uten tekst

For mer oppslukende og akademisk krevende oppgaver, har klassisk eller instrumental musikk vist seg å forbedre mental ytelse mer enn musikk med vokal. Rytmene og melodiene havner i bakgrunnen, når hjernen fokuserer på selve oppgaven. Når du virkelig trenger å koble deg på en oppgave, tyder noen studier på at sanger med tempo på 50-80 BPM (slag per minutt) er best for å øke konsentrasjonen. Dr. Emma Gray fra The British CBT and Counseling Service bemerker at det ikke er den musikalske sjangeren, men tempoet som har mest å gjøre med å skape kreativ flyt.


4. Ingen musikk

Hvis oppgaven du gjør er spesielt kompleks, er muligens det beste alternativet å stenge ute alle ytre stimuli - inkludert musikk. Selv svake musikalske innslag som spilles i bakgrunnen kan forstyrre konsentrasjonen. Da vil også ytelsen avta, fordi musikken tar litt av den kognitive båndbredden og trekker hjernens fokus noe vekk fra selve problemløsningen. Dersom jeg skriver på et prosjekt og forsøker å hente frem en bit informasjon som jeg "har på tungen", skrur jeg helst av musikken.


💡 Oppsummering:

  • Enkle oppgaver. Hør på sanger som gjør deg glad!

  • Problemløsning. Sanger i tempo 50-80 slag per minutt. Lite vokal.

  • Lære noe nytt. Klassisk, atmosfærisk eller elektronisk musikk. Ingen vokal.

Jeg elsker musikk, og bruker det aktivt i min hverdag.

Håper dette innlegget også kan bidra til å gjøre din dag bedre.


-KO

35 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


Innlegg: Blog2 Post
bottom of page